Freitag, 8. Januar 2010

تربیت بدنی ورزش و سپورت

همایون طاهر دسامبر 2009 آلمان


چنانچه در طول سالهای متمادی دیده شده که در تعریف و معرفی بخش های مختلف تربیت بدنی ورزش و سپورت یک نوع تعریف صورت گرفته است طور مثال برای حرکات که مربوط به تربیت بدنی میشود ورزش گفته میشود و برای ورزش های مختلف تربیت بدنی تعریف شده است

ازاین رواست که تا حال وظایف ارگان های مختلف که درین بخش ها فعالیت دا رند مشخص نگردیده است و تفاهم دربین موسسات ورزشی کشور بوجود نیامده است و پلان های درست و سیستماتیک جهت اجرای وظایف ترتیب نگردیده است طور مثال ریاستهای تربیت بدنی وظیفه دارند تا با امریت های ورزشی در سطح ولایات و ریاست تربیت بدنی ، وزارت تعلیم و تربیه با فدراسیون های مختلف ورزشی کمیته ملی المپیک کار مشترک نمایند که متاسفانه تا حال این وظایف درتفاهم هم صورت نگرفته است که این دو پارجه گی در رشد و توسعه تربت بدنی و ورزش صدمه وارد کرد است.

روی این ملحوظ میخواهم در تعریف تربیت بدنی و ورزش که از منابع معتبر علمی جهان گرد اورده ام بپردازم که قبل از همه از تمام متخصیصین ورزش و دوستان که درین عرصه دسترسی دارند تقاضا میکنم که در غنا بخشی ، بخش های مسلکی این سایت مارا کمک رسانند

سپورت

راجع به سپورت علما نظریات مختلف اراعه داشته اند.

بعضی ها میگویند که سپورت عبارت اند ازعمل وفعالیت انسانی است که هدف آن رشد وانکشاف جسمی ذهنی وروحی شخص میباشد اما این نظریه قناعت مارا حاصل کرده نمیتواند در غیاث ا لغات طبی ، سپورت را چنین تعریف نموده اند.

بخشی از فعالیت های جسمی انسان بوده که هدف آ ن رشد انکشاف جسمی توازن قوای جسمی به منظور بهبود کار مثمر در جامعه میباشد اما این تعریف هم مکمل نمیباشد زیرا برخی از علما بدین باور اند که سپورت یک کلمه لا تینی بوده که در اواخر قرن 19 و شروع قرن 20 از کلمه دیسپار مشق شده و به مرور زمان کلمه (دیس)از آن حذف گردیده وبه اسپار تر تبد یل گردیده است و بعد ها به کلمه سپورت مبد ل گردید.

یعنی عمل وفعالیت جسمی انسان است در موجودیت مربی و داکتر مطابق اساسات علوم پیداگوگ که هدف عمده بدست اوردن نتایج مطلوب در رشته مربوط میباشد.

تربیت بدنی

تربیت بدنی شاخه ازعلوم پیداگوگی بوده که به اساس مشق وتمرین سپورتی استوار باشد و تربیت بدنی جهت رشد ذهنی و جسمی انسان ها از روز پیدایش رول مهمی را در زندگی انسان ها بازی میکند .

ورزش

دوکلمه که که همیشه لازم وملزوم یکدیگر اند ورزش و سپورت میباشد بعضی ها ورزش راسپورت تلقی مینمایند ودر جوامع مختلف با این دوکلمه بر خورد مختلف صورت میگیرد

تفاوت ورزش وتربیت بدنی

کار شناسان تربیت بدنی ومتخصصان علوم ورزش همواره به تفاوت ورزش وتربیت بدنی معتقد بوده و روی این ملحوظ به تفکیک آن پرداخته اند.

ورزش به معنی مجموعه فعالیت های سازمان یافته اطلاق میشود که باعث ورزیدگی افزایش قابلیت های بدنی ویادگیری مهارتهای فزیکی وروانی حرکتی میگرددند .باید یاد آور شد که در خصوص این موضوع میشل بود فرانسوی برای بیان ورزش چنین تعریفی اراعه نموده است.

ورز ش عبارت است ازآشنایی رقابت امیز بالفعل و بالقوه با موفقیت در میدان رقابت بدنی که به طور عمده با مشکلا تی مواجی میشود .

تربیت بدنی مجموعه فعالیت های انسانی است که با عث رشد وتقویت ارگان ها واندام گردیده وبه شگوفایی بروز استعدادهای بالقوه فرد کمک مینماید یعنی حرکات جنبه رقابتی ندارد ویا رقابت درآنها جدی گرفته نمیشود .قابل یاد دهانی است هرچند بسیاری از مولفان ونویسندگان تعاریف زیادی راه اراعه نموده اند اما هنوز در باره تعین حدود فعالیت بدنی سازمان یافته ورزش وسازمان نیافته تربیت بدنی وقسمتی از بازی ها هیچ اقدام جدی به عمل نیامده است.

تربیت بدنی عبارت است از شاخه علوم است که تغیرات وتبادلات را در وجود زنده تحت مطالعه قرار میدهد. تدریس تربیت بدنی تحولات بدنی را به صفت یک پدیده اجتماعی مطالعه نموده ودرعین زمان رابطه آنرا با علوم دیگر تربیتی برقرار مینماید.ساحه تربیت بدنی خیلی وسیع است تنها میتود تربیه نمیتواند آنرامطاله کند اینجاست که به کمک علوم حیاتی وتربیتی دیگر از قبیل اناتومی ، فزیو لوژی بیوشیمی ، روانشناسی ورزشی طب ، ورزشی بیو میکانیک جامعه شناسی، ورزشی مدریت ، ورزشی تاریخ و فلسفه آنرا تحلیل وتجربه می نماید .تیوری ومیتود تربیت بدنی در حقیقت یک شاخه از علوم تربیتی است که متکی به علوم تعلیم وتربیه میباشد

تربیت بدنی یکی از مهمترین وسایل صحت ،تکامل شخصیت رشد قوای جسمی وفکری انسان میباشد.دانشمندان علوم تربیت بدنی به اثبات رسانیده اند که توام با انکشاف تربیت دماغی وفکری تربیت بدنی علا قه بکار تعلیمات اموزشی انکشاف همه جانبه شحصیت را بار اورده وانرا تکامل میبخشد وهمچنان علاوه مینماید که تربیت بدنی یگانه وسیله همه جانبه تربیت انسان بوده صحت را تحکیم وقوه جسمی را انکشاف میدهد که بدین وسیله اهداف تربیت بدنی صحت جسمانی تمام افراد جامعه علاقه به کار حس بشر دوستی دفاع از خاک وبلند بردن سطح اقتصاد جامعه میباشد.

ازاین رو وظایف تربیت بدنی نظر به اهداف آن به سه گروپ تقسیم می شود؟

1-وظایف صحی

2-وظایف تربیتی

-وظایف تعلیماتی واموزشی 3

درقرون 17 و 18 علمای ممالک مختلف تجارب گذشته را مطالعه نمودند تا یک سیستم واحد تربیت بدنی را به وجود اورند که ازآن جمله میتوان نظریات جدی را مورد مطا لعه خویش قرار میدهیم .

1-جا نلاک در قرن 17 تمرینات تربیت بدنی را نه تنها برای انکشاف جسمی موثر تلقی کرد بلکه آنرا وسیله مهمی جهت تقویه هضم وکرکتر اخلاقی انسان در جامعه انسانی دانست ودر همین قرن پستاوستی کتابی را طبع نمود است که آنرا بنام الفبای حرکات یاد میکند درهمان عصرو زمان علما نظریات گوناگونی را راجع به تربیت بدنی داده اند .

دانشمند علوم تعلیم وتربیت بدنی یان کومنسکی که در سال های 1592 و 1670 زندگی میکرد نامبرده نظر داشت که درپهلوی زندگی ذهنی واخلاقی توجه زیاد تر به

تربیت بدنی اطفال باید نظر به فعالیت وکار اطفال تدریس گردد و به مصروفیت آنها رابطه داشته باشد وهد ف آن اماده نمودن اطفال برای زندگی در جامعه باشد.

وی توجه زیادتر را به بازیها ودیگر وسایل تربیت بدنی معطوف نمودوتربیت را اساس تربیت اخلاقی اطفال میدانست.مهمتر ازهمه این بود که نامبرده برای اولین بار تمرینات را تجزیه پیداگوگی نمود .فرق نظریات وی با علمای دیگر این بود که وی میگفت که همه اطفال در صورت داشتن مربی درست وسیستم در ست تربیتی دارای تربیه سالم ونیروم مند به جامعه تقدیم خواهد شد.در رابطه به تربیت بدنی بعد ها فیلسوف وپیداگوگ عصر یعنی جانکلاک که در سال 1632 و 1704 میزیست رول نظریات خود را در کتابی بنام مفکوره راجیع به تربیه اطفال درج کرد کتاب مذکور در سال 1693 طبع شد.

جانکلاک راجع به تربیت بدنی اطفال ونسل جوان آینده کشورها چنین ابراز نظر مینماید وی اساس تربیت تمام جوانها هکذا انواع تربیت ها را صرف منحصر به تربیت بدنی ومقاوم بودن یک جنتلمین میدانست که به اساس مستفید بودن از اعضای سالم وجود میتوان جامعه را از خویش مستفید نمود.

Jan Jak Roso

که در سال های 1712 الی سال های 1778 زیست مینمود در کتابی نوشته است که اطفال را باید از سن طفولیت توسط آب سرد استحمام داد وآنهارا در هوای آزاد به بازی های روزانه مصروف باید ساخت .وی بازیها را اساس انکشاف قوه عظلات میدانست وی به جوانان توصیه میکرد که باید همیشه مصروفیت سالم آنهارا باید بازیهای مختلف وغیره سپورت ها تشکیل دهد.

در اخیر گفته میتوانیم که تربیت بدنی یکی از شاخه های علوم است برای ازدیاد معلومات جدولی به صورت مشرح ترتیب شده است باید متذکر شد که ورزشها هر کدام به شاخه های متعدد دیگر تقسیم میشوند.

شاخه های تربیت بدنی

اول-بازی ها دوم- جمناستیک سوم- توریزم.

الف---بازی ها

بازی های حرکی بازی های کمک کننده بازیهای اجتماعی با موزیک بازیچه های ریلی.

ب---جمناستیک

جمناستیک اساسی_جمناستیک کمک کننده_جمناستیک ورزشی

جمناستیک کمک کننده عبارت اند از جمناستیک معالجوی وجمناستیک تولیدی میباشد.

جمناستیک ورزشی عبارت است از حرکات جمناستکی طور مثال اِ دمان ودیگر حرکات جمناستکی ورزشی .

ج_ورزش ـ ورزشهای اجتماعی و ورزشهای انفرادی .

ورزش های اجتماعی عبارت اند از فتبال ،والیبال ، هندبال ،هاکی ، باسکتبال ، کرکت ودیگر بازی های که توسط چند نفر در یک تیم بازی مینمایند.

ورزشهای انفرادی

ورزشهای انفراذی عبارت اند از بازی هایکه به طور انفرادی اجرا میگردد که عبارت اند از اتلتیک خفیفه اتلتیک ثقیله پهلوانی بکس شمشیر بازی جدو کورش وزنه برداری پینگ پانگ تنیس بدمنتون اسپ دوانی شطرنج پرورش اندام کاراته تکواند ، آببازی و غیره .

د _توریزیم

عبارت است از گردش سیاحت قدم زدن سیاحت ورزشی کوهنوردی سمت یابی .

البته در رابطه به ورزش ، تربیت بدنی وسپورت بحث خودراادامه میدهیم و من امید وارم در شماره های بعدی بتوانیم در مورد هر یک از رشته های که ازآن مختصر تعریف بعمل اوردیم بطور مفصل به همکاری متخصیصین ورزش وتربیت بدنی بحث نمایم.

د امه دارد


نظر کوتا به گذشته ورزش کشور

وضرورت ایجاد کمیته ورزشی در اروپا

همایون طاهر نوامبر 2009آلمان

اگر ما بتاریخ تربیت بدنی و ورزش در کشور نظر بیندازیم به وظاحت دیده میشود که دولت ها و حکومات که در طول تاریخ بوجود آمده اند به نقش ورزش و تربیت بدنی هیچ نوع توجوهی نکرده اند . در حالیکه تربیت بدنی و ورزش زیر بنای صحت وسلامت انسان ها را تشکیل میدهد. در کشور ما بدبختانه از ورزش در روزهای ملی و سیاسی طور نمایشی یاد گردیده و بعد به فرامشی سپرده شده است. اما مردم افغانستان عزیز همیشه به ورزش علاقه خاصی داشته و دارند و جوانان ما به جز ازورزش دیگر کدام مصروفیت نداشتند طور مسال میتوان از ورزش های محلی چون بزکشی پهلوانی توپ دنده خسکی چلک بازی گودی پران بازی ریسمان کشی و ده ها ورزش دیگر راه نام برد که در تمام نقا ط کشور ما رایج بود که در بین این جوانان استعداد های زیادی نهفته میباشد اما متاًسفانه نه آنها را کسی تشویق و نه زمینه رشد استعداد های آنها مساعد گردید ، همچنان در ورزش های انفرادی و اجتماعی چون فتبال پهلوانی والیبال وزنه برداری بکُس زیبای اندام و تکواندو در حالیکی وظیفه دولت بود اما ورزش کاران قهرمان ما از مصارف شخصی خود کلپ ساختند و از پول شخصی خود مصارف لباس وغذای خود راه میپرداختند .
و با دستان پر از مسابقات منطقوی آسیای و جهانی به کشور باز میگشتند اما مسوولین صرف از افتخارات آنها به نفع مقام و چوکی خود بهره میبردند.
مردم افغانستان هیچ گاهی ورزش کاران قهرمان خودرا از یاد نمی برند و همیشه خاطرات آنها در قلب ملیون ها افغان حک گردیده است ما قهرمانان چون خلیفه نظام ، خلیفه ابراهم ،خلیفه نجف ،صدیق زرگر شهید ، سلطان احمد نژند ، سعداله گولکیپر، صابر روهپرور ، احمد شاه رحمت خوازک رحیم برکی ، رستم بکُسر ، حسن بکُسر، تجلی مرحوم ،والیبا لر جانعلم ،مرحوم ایوب ،فاطمه جان صافی اولین کسیکه دکتورای ورزش را کسب کرد آق محمد چاپ انداز و دیگران به افتخار یاد کرد
درآن زمان نه جنگی در میان بود ونه پرابلم سیاسی در میان بود اما متاًسفانه توجهی در میان نبودتا اینکه اندک افتخاراتی که هم زاده سیع و تلاش خود ورزش کاران بود ان هم با اغاز جنگ های خانمان سوز ضربه جبران ناپزیر دید. ما دیدیم که چگونه میدان های ورزشی ما به قرارگاه های نظامی تبدیل گردید ورزش کاران در جبهات جنگ به شهادت رسیدند ورزش های محلی ما نابود شد بزکش های ما به قومندانان دو طرف جبهه جنگ گماریده شدند و اسپ های شان به ابزار جنگی تبدیل گردید و درد آور تر اینکه حتا استدیوم های ورزشی ما به کشتار گا ه های آدم کشان حرفوی تبدیل گردید و سیل از هموطنان ما به کشور های بیگانه مها جر گردیدند و قشر وسیع ازاین روشنفکران ورزش کار و متخصصین عرصه های مختلف ورزش به کشور های اروپای امریکای استرالیاو کشور های همسایه مسکن گزین گردیدند.
به همین ترتیب امروز خوشبختانه در بین این فامیل ها اطفال نوجوانان و جوانان بااستعداد وجود دارد که در پهلوی اینکه مصروف تعلیم وتربیه اند در عرصه های مختلف ورزش در سطوح بسیار بلند
قراردارند که میشود ازاین نسل جوان جهت ار تقای کیفیت تیم های ملی کشور و بلند بردن سطح ورزش در کشور استفاده اعظمی صورت گیرد .
روی این ملحوظ از سال 2003 تلاش صورت گرفت تا جهت هماهنگی میان ورزشکاران داخل و خارج کشور بخصوص اروپا نماینده گی خاصی در چوکات یک کمیته سراسری
دراروپا ایجاد گردد تا جهت انسجام ورشد استعداد های نو جوانان و جوانان ومعرفی نخبه های ورزش به تیم های ملی کشور وجلب کمک های نهاد های ورزشی کشور های که در ان مقیم هستیم کار ی صورت پذیرد .که خوشبختانه دراین اواخیر بعد از تقرر آقای اغبر به حیث ریئس کمیته ملی المپیک و تغیرات درین کمیته به این خواست ما جواب مثبت داده شد و بما وظیفه داده شد تااولین گردهمائی ورزش کاران مسلکی ، دست اندر کاران ورزش، نخبه گان ورزش ، سابقه داران ورزش مقیم در سراسر اروپا راسازماندهی نمایم که خوشبختانه به همکاری تعداد زیاد ی از ورزشکاران وورزش دوستان آماده گی های لازم اتخاذ که با تشریف آوری ریئس محترم المپیک جمهوری اسلامی افغانستان این گرد همائی تدویر خواهد یافت
ارزومندیم تادرین امر وطنی و مردمی باشرکت فعال ، نسل جوان کشور راه
در سراسر اروپا کمک نمایم تا باشد دَین وطنی خویشرا در مقابل نسل آینده انجام داده باشیم، همچنان آرزو مندیم سرمایه داران و تجار ملی در اروپا ورزش کاران را تحت حمایت خود قرار دهند
به ارزوی روزی که بیرق پر افتخار کشور ما در مسابقات جهانی و المپیک درتمام عرصه های ورزش به احتزاز درآید.



سپورت اوبدنی روزنه څرنګه دستاسی دروغتیا اود سلامتیا ضامن دی ؟

پوهندوی داکتر سید احسام مل :

ورځنی سپورت اوتمرین یا دبدن دغړو اود عضلاتو اودهډکو ښورول او په حرکت راوړل دهرانسان اوپه ځانګړی ډول د هغو انسانانو دپاره کوم چی دبدن وزن یی له نورمال اندازی څخه لوړوی ډیر ګټوراو ډیرضروری بریښی، سپورت او تمرین نه یواځی دا چی سړی ته قوت بخښی بلکه دهغه دزړه حرکاتوته سمبالتیا اوهڅونه ورکوی چی زرستړی ونشی ،نوپه دی بنیاد هغو چی د خپل سلامتیا اوروغتیا په لټه کی دی باید هرومرو سپورت وکړی ترڅو چی په خپل ژوندکی خوښ او زرپه ناروغیو او ستړ تیا سره مخامخ ونشی.دلته غواړم چی د ورځنی تمرین اودهغه دګټی په اړین تاسی ته یادونه وکړم :

فزیکی سلامتیا دملګروملتو د ورزشی تیم دماهرانو د راپور په بنیاد سپورت نه یواځی سپورت کونکی ته قوت وربخښی بلکه دهغه بدن ته ښکلا هم ورکوی اوله یو لړ ناروغیو څخه په امن کی ساتی یعنی د ناروغیو دعامل قدرت نه رسی چی په سپورت کونکی سړی باندی لاس بری پیدا کړی ، سپورت اوورځنی تمرین سړی ته خوښی اودسولی اود امن زیری هم ورکوی ، سپورت ځوان نسل ته مساعده زمینه برابروی چی د هغو هډوکی غښتلی او لاپسی ټینک او کلک شی ،سپورت د انسان زړه او سږی ته قوت وربخشی چی د اکثروناروغیو په مقابل کی خپل سلامتیا وساتی اولکه دنورو انسانانو، په څیر په ناروغیو اخته ونشی ، سپورت د انسان عصبی سیتم ته د ډیر غښتیلتیا زمینه برابروی اوسپورت مین سړی د ناوړو پیښو په مخامخ کیدو سره لکه دنورو انسانانو په څیر زر نه په قهریږی ،سپورت دسړی دزړه عضلی ته زیات قوت بخښی او زړه په یولړ امراضو باندی لکه عدم کفایه ، بی نظمه حرکات او ستړتیا سره نه مخامخ کیږی اوهر هغه څوک چی له خپل ځایه و نه ښوریږی اوسپورت و نه کړی دهغه وزن زیاتیږی اود وزن په زیاتیدو سره هغه هرومرو دزړه په عدم کفایه او د شکر په ناروغیو باندی اخته کیږی چی دهغه دژوند توقع را لنډیږی . سپورت نه یواځی ستاسو عضلات ، زړه ، او هډوکو ته قوت بخښی بلکه ستاسی عصبی سیستم ته هم د لا سلامتیا زمینه برابروی مثلاً دورځنی سپورت پر بنیاد دانسان دماغذه په دننه کی یوډول ماده آزادیږی چی د اندورفین (Endorphin) یا د نیوروترانسمیتر (neurotransmitter په نامه یادیږی ،اودا هغه ماده دی چی د هرډول درد احساس له مینځه وړی اوسپورت مین سړی په عادی ډول سره د درد احساس نه کوی اویا داچی هغه ته خوشحالتیا ورکوی ، نو په دی بنیاد تاسی به لیدلی وی چی سپورت مینان ډیر خوش خلق اود حوصیلی خلک دی اوزر سره نه عصبی کیږی ، هغوی د خلکو سره تل مینه اومحبت لری اوله خپل ژوند څخه خوند اخلی . سپورت سړی له یو لړ ناروغیو لکه ریزش ، زکام ، ستړتیا ، ټوخی ، کوتاه نفسی او Asthmaڅخه ساتی ، تاسی به اوریدلی وی چی د سږی ډاکتران په کوتاه نفسی سره اخته ناروغانو ته سپاریښتنه کوی چی هرورځ کم ترکمه (۳۰) دقیقی یا نیم ساعت باید سپورت وکړی ،لنډه داچی سپورت دسړی دژوند توقع لاپسی زیاتوی اوهر هغه څوک چی دخپل ژوند په اوږدو کی سپورت کوی هغه د کامل روغتیا او سلامتیا څښتن وی

په درناوی


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen